Boom van het Jaar 2015

Update 20/04/2016 

http://i.imgur.com/mCdLMm7.jpg?1

 

De wedstrijd voor de Boom van het Jaar 2016 is geopend! 

Voor meer informatie en om uw boom in te dienen kunt u terecht op http://www.boomvanhetjaar.be!

Iedereen heeft wel een bijzondere binding met een boom; de eik waarin je vroeger speelde als kind, de grote beuk waar de familie iedere zondag langs wandelt, of zelfs de notelaar in de eigen achtertuin.

Met de wedstrijd ‘Boom van het Jaar’ is de Stichting Behoud Natuur en Leefmilieu Vlaanderen (SBNL-VL) op zoek naar de leukste, interessantste, en meest opmerkelijke bomen met verhaal vanuit heel Vlaanderen. In 2017 is Wallonië weer aan de beurt. Het is dus niet een zoektocht naar de grootste, oudste of zelfs de mooiste boom, maar naar een boom die mensen met elkaar en met de natuur verbindt.

Deze wedstrijd wordt georganiseerd door SBNL-VL (Stichting Behoud Natuur en Leefmilieu Vlaanderen), daartoe financieel ondersteund door het Fonds Baillet Latour, in samenwerking met ANB, BOS+, ELO, Landelijk Vlaanderen, de Bosgroepen en de Koninklijke Belgische Bosbouw Maatschappij.

Voor meer informatie en om uw boom in te dienen kunt u terecht op http://www.boomvanhetjaar.be!

*************************** 

Update 01/02/2015 

Bekijk de Europese wedstrijd op www.treeoftheyear.org

In 2015 deed Vlaanderen voor het eerst mee met de verkiezing van de Europese Boom van het Jaar! Deze verkiezing, onder begeleiding van de Stichting Behoud Natuur en Leefmilieu – Vlaanderen (S.B.N.L.V.), heeft in 2015 de Nagelboom nabij Voeren benoemd tot haar kandidaat.  

 

De Nagelboom te Voeren - (c) Frederik Santermans 

Deze bijzondere boom werd in de Middeleeuwen gezien als een een magische kastanjeboom waar mensen met pijn een spijker komen inkloppen. Eerst wrijft het slachtoffer die spijker over de pijnlijke plek, en slaat hem dan in de boom in de hoop dat het gezonde hout die pijn overneemt. Deze traditie is door de eeuwen heen doorgezet en zelfs nu verschijnen er regelmatig verse spijkers in de boom!  

Dit was de eerste maal is dat S.B.N.L.V. deze verkiezing organiseerde, en zij heeft zij in 2014 ervoor gekozen de kandidaten via haar netwerk in de natuur- en landbouwwereld te verzamelen. De uiteindelijke winnaar is aan de jury aangeraden door Tine Rijvers van het Regionaal Landschap Haspengouw & Voeren (www.rlh.be).  

De stichting bedankt alle stemmers, voordragers en betrokkenen voor hun doorlopende interesse in deze boom en in de natuur en het erfgoed van België  

MEDIA 

 

De boom is goed in de kijker gezet in de Belgische media:  

- Een pagina-groot artikel in Het Belang van Limburg (http://www.hbvl.be/cnt/dmf20150204_01510416/voerense-spijkerboom-maakt-k...)  

- Een interview van 10 minuten in het programma nieuwe feiten (http://www.radio1.be/programmas/nieuwe-feiten/wordt-de-voerense-nagelboo...

PERSINLICHTINGEN: Voor verdere vragen kunt u contact opnemen met:

- Het secretariaat van de stichting: 02 400 77 05 of robert.degraeff@elo.org.  

- De vertegenwoorder van de jury, Pierre Crahay: 0497 543 717 of pierrecrahay@skynet.be  

 

(c) Frederik Santermans